Pages

laupäev, 22. märts 2014

Punutud võrkaia paigaldamine

 Punutud võrkaia paigaldamisel läheb tarvis hulk lisa-asju, mistõttu võtab see rohkem aega kui näiteks lippaia või paneelide rajamine.

Esiteks postid. Need peavad olema vähemalt 50cm aiavõrgust pikemad, see on minimaalne mõõt, mis maa sisse betoneeritakse.

Poste on 38mm ja 50mm jämedusi. Väravapostid on tark valida jämedamad, ülejäänud aga kitsamad. Muidugi kui vaadata nõuka-ajast pärit a'la 10cm laiusi jurakaid poste, mida on absoluutselt kõikjal kasutatud, paneb see kergelt kulme kergitama, aga selline on tänapäeva valik ja neid kasutatakse palju.

Postid paigaldatakse iga 2.0m, 2.5m või 3.0m tagan - mida peenem traat, seda tihedamini. 3mm jämeduse traadiga võrku puhul võib iga 3m tagant posti maasse betoneerida.  

Kui palju poste tarvis läheb? Selle jaoks alljärgnev valem.
Krundi pikkus : postide samm + 1
Näiteks kui krundi ümbermõõt on 25m ja postid paigaldada iga 2.5 m tagant, siis on tarvis: 25/2.5 + 1 = 11 posti.

Igasse nurka, aga ka iga 30m pikkuse lõigu puhul arvestatakse juurde veel kaks kaldtuge. Need hoiavad postid paigal ja tugevdavad aeda. Neid on kolme mõõtu: 1800, 2200, 2700mm. Kaldtoed kinnitatakse kas aia kõige kõrgemas kohas või kuni poole aia kõrgusel, kinnitused on enamasti juba toega kaasas, selle küljes.

Ühest kotitäiest ehk 25kg betoonist saab ämbritäie valmissegu, see on 13 liitrit, umbes-täpselt üks kotitäis lähebki per post. Eestis on külmumissügavus küll karmimatel talvedel kuni 1m ja muidugi oleks igati kindlam valada ka nii suur kogus betooni, aga enamasti seda siiski ei tehta, 50cm ja paremal juhul 80cm sügavusele läheb, betooni peab posti ümber jääma parasjagu. Auk kaevataks või puuritakse kuskil 20cm lai.
Pingutusvarda klamber

Edasi tuleb algusposti külge kinnitada pingutusvarda klamberid, 2m pikkuse posti kohta arvestatakse 3-4tk. Klambrid paigaldatakse ka igale nurgapostile.   

Võrkaia esimesest silmusereast aetakse läbi pingutusvarras, see läheb siis omakorda pingutusvarda klambri konksu/haagi taha ning kogu kaadervärk keeratakse tugevasti kinni.


Pingutusvarras







Pingutusklamber
Pingutusvarda klambri otsas on veel üks ava, see on mõeldud pingutusklambri jaoks, see kruvitakse eelmise klambri külge. Klambri keskkohas olevale pulgale keritakse pingutustraat. Kõrgemate aedade puhul pannakse traat kolmest kohast: ülalt, keskelt ja alt, madalamate puhul ainult ülalt ja alt. Traate on hea igal aastal üle vaadata ja pingutata seal kus tarvis. Tangide abil kinnitad võrgu klambritega traadi külge iga 10-15cm tagant, nii jääb aed vastupidav ja tugev.


Leidsin interneriavarustest veel sellise juhendi: 
Võrkaia paigaldus

Loe veel blogist: 
Punutud võrkaiad
Aia piiramine

Müügiga tegelevad:
Sungate
Piirdeaiad
Ehituspoed 


Tiit viis läbi koolituse 06.06.2012, aga lisanduvad veel Janne ja Siivi tarkusterad:)))