Pages

laupäev, 30. mai 2015

Kalmistule sobivad okaspuud

Kuusk

Harilik kuusk 'Little Gem' – kompaktne, aretatud Luual, aastakasv väga väike, jätab sordi madalaks, aeglasekasvuliseks, pole mõtet kärpida. Pole ohtu, et lumi teda kahjustaks, kuna ta on nii tiheda kasvuga.
'Luua Pärl' – mida pikem okas, sea pikem aastane kasv, seda võiks küll kärpda.
'Luua' – tugevat lõikust vajav.
'Hiiumaa' ja 'Compa' – tihedad ja madalad.
'Tabulaeformis' – suuremal platsil koos lõikamisega, läheb laiaks kätte ära.
'Päsmas' – kõrgem kui teised, ka suuremal platsil.
'Inversa' – leinavorm, mõjub hästi ja väga ilusana. Neid saab hästi kärpida ja lõigata. Kui oksad hakkavad mööda maad roomama, siis võiks pinnas olla liivane, et ei tekiks seenhaigusi ja kahjustusi
'Cupressina' – kannatab pügamist, aga kõrgus läheb väga suureks.
'Remontii' või 'Barry'  – tipu võib maha lõigata, see soodustab tihenemist, alt läheb laiaks, võib ka sealt kärpida.
Kanada kuusk 'Conica' – armastab valgust, aga on tundlik kevadpäikese suhtes, pikemas perspektiivis nõuavad rohkem ruumi. Taastub väga aeglaselt, aastane juurdekasv 1 cm.
Haljastuses on kasutusel veel Serbia kuusk, sort 'Nana', oleneb millisest kloonist ta on tulnud, see võib olla väga erinev, Luual kasvas 7 m kõrguseks, et väga ei soovita.

 

Kadakas

Pind peab olema kruusane, kerge ja hea õhuliikuvusega.
'Hibernica' – taastub ühe aastaga lumekahjustusest, vastupidav külmale. Võib kinni sisuda, et vältida lumekahjustusi, võib juhtuda, et murdub oks ära kuna teravnurga all. Meie kliima nö raudvara.
'Arnold' – üsna tundlik Eesti kliimas vähemalt, varjutada tuleb.
'Compressa' – Eesti tingimustes ei ole väga hea, kliima kõikumine avaldab suurt kahju.
Kaljukadakas – kui lähevad koledaks, viska pangetäis või kaks liiva alla
Mida hallima, jäigema, kitsema okkaga, seda enam valgust taim tahab. Varjus vajub ära, läheb hõredaks, seenhaigused tekivad.
Kaljukadakas 'Sentinel' – päikese suhtes tundlikum, läheb 1,5 m laiaks Eestis, trimmitakse mujal maailmas, aastakasvud on nii pikad lihtsalt. Talveks kinni siduda.
Roomav kadakas tuleb piirata ja pügada.
Roomav kadakas 'Blue Alps' – püsib madalana, võib pügada, ei ole kiire kasvuga.
Roomav kadakas 'Wiltonii' – pole väga aeglase kasvuga, püsib ilus, katab kiiresti.

 

Elupuu

Kitsavõralised ja terava nurga all hargnevad sordid võivad samuti murduda, seega võiks siduda sellised sordid kinni, kõrged spiraalselt, keravormid võrguga katta, kasutada võib näteks linnuvõrk, võib ka lund kühveldada võra sisse. Pudetõve vältimiseks, puude sisemisi okkaid tuleb puhastada ja võra alust puhastada. Tilt’i kasutatakse pudetõve raviks taimakaitsetunnistusega või käsimüügis Dithane. Enne pritsimist kõik haiged okkad kokku ja pritsida kinnastatud kätega nii, et kõik tilgub ja ka võra alune. Elupuude juurestik on pinnalähedane, juurte läbikaevamine. Eestis talvekindel, juurestik ei talu läbikuivamist, koduaedades soovitatakse sügisel kasta. Kuiva pinda ta nii hästi ei sobiks. Tihti tehakse see viga, et lastakse kasvada ja siis pügatakse, teda võib üsna varakult hakata pügama, see soodustab tema hargnemist ja kompaktsust, pügada oleks hea kerge kaldega alt laiem, et valgus jõuaks alla.
'Little Gem' – võib ikka väga suureks minna, 2 m kõrge, laius 1,5 m või veel suurem, hauaplatsil jääb liiga suureks.
'Rosenthalii' – aeglasekasvuline, võrsed hoiavad natuke keerdu, tuleb kinni siduda, et lumi ära ei vajutaks.
'Tiny Tim' – kui väga tihedalt istutada tekib väga voogav ja loomulik
'Miky' – jääb madalaks, aga võib külgedelt pügada.
Vanad varemalt istutatud elupuud on hõredad, ei hoia võra kompakstust hästi.

 

Jugapuud

Püramiidse kasvuga sobivad rohkem. Idajugapuu okas teravneb järsult, harilik rahulikult, alt eri värvi, ida kollakas, harilik sinakas. Värdjugapuu on nende hübriid. Hästi painduvate okstega, lumemurdu ei juhtu nii hästi. Jugapuu oli isegi Robin Hoodi vibutaim. Kannatab hästi pügamist, võrsetel uinuvad pungad, taastub hästi. Temaga võib ka juhtuda, et kännust taastub. Eestis on see taastumine siiski aeglasem kliima tõttu. Inglismaal taastatksegi nt nii, et võetakse ühel aastal üks pool hekist maha, lastakse taastuda ja siis teisel aastal teine pool. Okaspuude kõige parem lõikuskuu on august, kardinaalse lõikuse jaoks kevad, aga üldiselt teadlased vaidlevad selle üle. Mida madalam hekk seda tihedam istutus, madala puhul nt 30-40 cm. Paremaid varjutaimi üldse, tal tekib küll kevadisi päikesepõletusi, siiski soovitaks.

 

Lehis

Põhiliiki ei soovita kalmistul kasutada, liiga kõrge, pealegi juurekava on väga tugev, tungib kohati ka lausa betooni, seega ei soovita ka majade juurde.
'Pendula' – leinavorm, soovitaks kõrgemale poogitud puud, kiirekasvulise liigina kasvaksid oksad vastu maad, mis tekitab haigusi. Vajab valgust.

 

Nulg

'Nana' – aeglasekasvuline, soovitaks ka.

 

Tsuuga

Kanada 'Jedelohh' – talub hästi pügamist.

 

Tõmbiokkaline ebaküpress 

Külmaõrn, tuleb katta talveks, happelisel mullal.

 

Mägimänd 

Mägimändi liigina ei soovita, hästi hargnev, läheb laiali, kasvab liiga suureks. Kasvusi igal aastal pügada.

 

Mikrobioota

Vajab edaspidi lõikamist, kõige vanemad on 2-4 m, hauaplatsile jääb liiga suureks, võib hiljem nt ümber istutada. Mikrobiootal tuleb lõigata alumisi oksi, põhiline on, et näha ei jääks neid lõikamiskohti, oksa lõikamisel ka hargnemiskohani.


Kiirekasvulisemaid okaspuid soovitaks lõigata 2 korda suve jooksul.
 

Loeng koolituselt "Hauaplatsi kujundamine ja haljastamine" 
Toimumisaeg: 07.11.2012 
Toimumiskoht: Luua metsakool
Luges: Sille Viljamaa