Pages

pühapäev, 31. mai 2015

Murutaimed

Murutaimed kuuluvad kõrreliste sugukonda. Enamasti on seemnesegudes alljärgnevad liigid:

Aasnurmikas (Poa pratensis) on külmakindel, talub ka karmi kasutamist. Aeglase kasvuga, aga pikealine, mis haarab teiste arvelt endale järjest enam kasvupinda. Liik, mis on aedadesse levinud ka looduslikul teel.
'Sobra'
'Evora'
'Miracle'
'Conni'

Murunurmikas (Poa annua) on üheaastane kõikjal kasvav muruhein. Iseseemenduv ka päris madalas murus, aga kuna juured ei ulatu sügavale, kannatab tihti kuivuse käes. Kevadel on ta pikka aega koltunud välimusega, mistõttu peetakse teda tihti ka umbrrohuks. Seemned idanevad tal alles maa soojenedes.

Mitmeaastane raihein (Lolium perenne) idaneb kiiresti ja muru muutub ruttu roheliseks. Talvekindlus ei ole tal aga kuigi hea. Kiire kasvamine hakkamine takistab ühtlasi ka vastupidavamate liikide idanemist. Sobib tihti niidetavatesse kohtadesse kuna harva niidetavatel platsidel muutub ebatasaseks. Seemnesegus ei tohiks tema osakaal olla kuigi suur.
'Tivoli'
'Mathilde'
'Loporello'

Üheaastane raihein (Lolium multiflorum) sobib ainult "katastroofiabiks pinnasele, kus ükski teine muruhein kasvama ei hakka. Võib kasutada ka hädaabina paljaste laikude puhul. Soojal pinnasel idaneb eriti häasti. 

Karjamaa raihein
'Taya'

Põldtimut

Punane aruhein (Festuca rubra) on talvekindel ja sügavate juurtega, mistõttu sobib häasti kruusasele pinnasele. Talub päris hästi tallamist ja madalat niitmist.
'Galahad'
'Maxima 1'
'Sergei'
'Rossinante'
'Casanova'
'Corail'
'Calliope'

Kasteheinad (Agrostis L.) taluvad hästi niitmiste, aga ei ole tallamiskindlad.

Spetsiaalmurudes kasutatakse veel alljärgnevaid liike:
Lambla-aruhein (Festuca ovina) on madalakasvuline ja talub põuaperioode, sobib harva niidetavaks muruks.

Salunurmikas

Ristik

Mõnikord kasutatakse ka valget ristikut. Väga harva niidetavaks muruks sobib ta hästi, eriti kui koht asub kallakul või on niiskusrežiimilt kuivemapoolsem. Ristikhein teeb aga muru vihma korral libedaks ja määrib riided roheliseks, seega mänguplatsidele seda ei soovita lisada. Ristik seos õhulämmastikku, mis väetab ühtlasi ka muru.
Trifolium repens 'Rivendel'

Muruseemnesegud

Parem on kasutada seemnesegusid, eri liigid täiendavad üksteist andes parema tulemuse koos kui eraldi. Samas aias võib olenevalt otstarbest kasutada ka erinevaid segusid, sõltuvalt sellest kas muru peab olema tallamiskindlam või seda ainult vaadatakse. Segu valikul mõelge ka niitmistihedusele.


Lugemissoovitus:
Uurman, K. Viiron, K. Nutikas aed. Kogutud tarkused ja praktilised nõuanded koduaednikule. Pegasus 2015. Lk 192-198, Muru.

Veel kasutatud kirjandust:
Muruseemnesegud. Rautakesko infovoldik.

Tooted:
Koduaiamuru valge ristikuga 1kg. Baltic Agro.
Koduaiamuru 1kg. Baltic Agro.
Muruseeme renoveerimiseks. Baltic Agro.
Cello Green.
Cello Extra Green.
Cello Sport.